2021-06-29 09:01:29• hírek • közlemény

Egészségügyi témájú előadás az idősklubban

Családorvos, dietetikus és táplálkozási tanácsadó, valamint személyi edző tájékoztatta a szépkorúakat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének hatékony módszereiről. 

A szatmárnémeti Jiului sétányon működő nappali idősközpont újabb érdekes és hasznos eseményt szervezett az intézményt látogató 65+-osok számára, amelynek témája a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése volt. A rendezvény meghívott előadói dr. Campian Maria Sidonia családorvos, Papp Evelin dietetikus és táplálkozási tanácsadó, valamint Anzik Arnold személyi edző voltak. Az eseményen a klubtagok és az intézmény munkatársai mellett az idősek számára nyújtott szociális szolgáltatások terén érdekelt helyi állami és civil szervezetek képviselői is részt vettek.


Dr. Campian Maria Sidonia családorvos előadását a főbb rizikófaktorok felsorolásával kezdte, amelyek, többek között: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás és a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a nem elegendő gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás. Ezt követően részletesen kifejtette a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének hatékony módjait, mint: az egészséges táplákozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás, illetve a passzív dohányzás kerülése, az alkoholfogyasztás mértékének csökkentése, a stressz visszaszorítása, a testsúly normál paraméterek közötti megőrzése, az elegendő és pihentető alvás. A családorvos szerint az önkéntes programokba való bekapcsolódás, valamint a nevetésterápia is jótékonyan hat az idősek egészségére. 



Papp Evelin dietetikus és táplálkozási tanácsadó bemutatta a résztvevőknek a DASH étrendet és a mediterrán diétát, amelyeknek a szív- és érrendszeri betegségek prevenciója terén való hatékonyságát kutatások támasztják alá. Felvázolta továbbá az ideális (kis)tányér tartalmát is: amelynek fele zöldség, egynegyede fehérjetartalmú élelmiszer, a fennmaradó része pedig teljes kiőrlésű gabonaféle. Előadását három hasznos tanáccsal zárta: csökkentsük a sóbevitel mennyiségét, fogyasszunk minél kevesebb koleszterinben gazdag élelmiszert, és részesítsük előnyben a halból készült fogásokat, amelyeket legalább heti két-három alkalommal illesszünk be étrendünkbe.



Anzik Arnold személyi edző azt javasolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében az idősek kétnaponta legalább 30 percet sportoljanak. Tudatosította az egyszerű, mindennapi mozdulatokra való odafigyelésnek, azok helyes elvégzésének fontosságát, mint például a leülés vagy a felállás. A jelenlévők szívesen kapcsolódtak be a személyi edző irányításával elvégzett közös gyakorlatokba, amelyeknek többsége olyan jellegű volt, hogy akár a napi mozgásrutinjukba is beépíthető legyen.


Az esemény végén az idősek kötetlen beszélgetés keretében tették fel kérdéseiket a meghívott szakembereknek. 




 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: